حسن فروزان فرد در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازرگانان ایران، با بیان اینکه عمده مشکل کشور ناتوانی در تامین ارز است، گفت: دولت برای تامین ارز مورد نیاز خود به صادرکنندگان فشار زیادی وارد میکند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه بودجه تخصیص داده شده درسال ۹۸ به صادرات غیر نفتی پیامآور شرایط سخت برای بازرگانان ایرانی است، افزود: عدم تعامل دولت با صادرکنندگان و بخش خصوصی موجب شده تا صادرات کشور به شرایط نامساعد کنونی برسد.
وی تشریح کرد: امکان آن وجود دارد تا تحریمها و مشکلات نقل و انتقال مالی موجب شود تا کشورهایی که از ایران نفت و محصولات پتروشیمی خریداری میکردند حجم خرید خود را کاهش و یا بهطور کل قطع کنند؛ در حال حاضر هیچ کدام از این کشورها حاضر به پرداخت دلار برای خرید کالای خود از ایران نیستند.
فروزان فرد ادامه داد: اکنون روپیه واحد پولی تجارت ایران و هند شده است و احتمال آن نیز وجود دارد تا چین نیز برای تجارت با ایران از واحد پولی خود (یوآن) استفاده کند.
وی با تاکید بر شرایط خطرناک پیشرو اظهار کرد: با بیاعتمادی به صادرکنندگان و دورنمای نا امیدکننده نمیتوان توقع داشت که صادرکنندگان به فعالیت خود ادامه داده و ارز دریافتیشان را به کشور باز گردانند.
فروزان فرد با اشاره به روند کاهشی صادرات در صنایع غذایی کشور، خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری صادرات در این صنعت کاهش یافته است و صادرکنندگانی که خود تولیدکننده نیز هستند و سهم کوچکی از محصولات خود را صادر میکنند ترجیح میدهند در شرایط دشوار اقتصادی صادرات را از فعالیت حذف کنند و وسعت کار خود را کاهش دهند.
عضو هیات مدیره انجمن مدیریت کیفیت با بیان اینکه صادرکنندگان با سامانه نیما مشکلی ندارند، تصریح کرد: دولت و بانک مرکزی سازوکاری را برای واریز ارز حاصل از صادرات به صادرکنندگان نشان دهد تا صادرکنندگان بتوانند ارز خود را وارد کشور کنند.
وی در ادامه گفت: بسیاری از صادرکنندگان این سوال را دارند که چطور باید ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه نیما برسانند، بسیاری از بازرگانان موافق هستند که ارز را به سامانه نیما واریز کنند اما برای بازگشت پول به کشور راهی ندارند.
فروزان فرد با اشاره به اینکه بسیاری از صادرکنندگان در مقابل صادرات خود ارزی دریافت نمیکنند، افزود: بسیاری از حجم صادرات صنایع غذایی برای ایرانیهای خارج کشور است و آنها نیز در داخل کشور نماینده دارند و از درب کارخانه کالا را دریافت و در مقابل ریال پرداخت میکنند.
رئیس هیات مدیره شرکت سهامی کامبیز با بیان اینکه دولت تقاضای واریز ارز حاصل از صادرات را از بازرگانان دارد، ادامه داد: از ابتدای سال جاری صادرات را از دستور کار خود خارج کردهایم و با کارت بازرگانی خود فعالیت انجام نمی دهیم. در واقع این مهم را به افرادی واگذار کردهایم که قصد خرید محصولات ما را دارند.