روزنامه اقتصاد پویا – ۱۸/۱۰/۹۵
تاثیر برجام بر کشور ما را چطور ارزیابی می کنید؟
برجام زمینه ساز بسیاری از فعالیتهای اقتصادی است که دولت نیز با این ادعا موافق است. پس از برجام امکان ارتباط با فعالان اقتصادی از کشورهای مختلف فراهم شد و اندیشه و برنامه های مناسبی نیز در این زمینه اجرایی شد. البته فعالیت های اقتصادی نیاز به زیر ساخت های دیگری نیز دارد که در چارچوب حاکمیت محقق خواهد شد.
تفاوت هایی که پس از برجام به آن پی بردیم چه بود؟
در کشور ما در حال حاضر برنامه و دستورالعمل خاصی در زمینه ورود سرمایه یا میزان فعالیت با کشورهای دیگر وجود ندارد به عبارت دیگر اختلاف نظرهایی میان فعالان اقتصادی وجود دارد بر این اساس آغاز فعالیت های بانکی با سایر کشورها ضروریست و این نیازمند روز آمد شدن نظام بانکی کشور می باشد. در دوران تحریم نظام بانکی سایر کشورها متحول شد و کشور ما از این تحول دورمانده است زیرا تعاملات بین المللی از بین رفته بود و انگیزه ای برای پیگیری آن وجود نداشت در حال حاضر برای رسیدن به جایگاه حقیقی نظام بانکی که با نظام بانکی بین المللی قابل تطبیق باشد هزینه و زمان زیادی نیاز داریم
دلیل اجرای برجام چه بود ؟
برجام بستر سازی ای بود برای تسهیل روابط با کشورهای خارجی که ارتباطاتی نیز در این زمینه ایجاد شد که شامل سفر هیئت های اقتصادی ایرانی به خارج از کشور و سفر هیئت های اقتصادی خارجی به داخل کشور بود.
پس از برجام را چگونه دیدید؟
شرایطی که اقتصاد کشور در دوره پس از برجام تجربه می کند وابستگی شدید به در آمد حاصل از فروش نفت و ناتوانی دولت در تحرک بخشیدن به اقتصاد ملی است. در واقع با شکل گیری برجام و ایجاد روابط اقتصادی با کشورهای دیگر زمینه تحرک بخشی به اقتصاد فراهم شد اما این روند زمان بر است و لازم است که اقداماتی برای شتاب بخشیدن به اقتصاد در کشور فراهم شود. البته بازگشت به در آمد حاصل از فروش نفت در دولت دهم نیازمند زمینه های بسیاری است که در حال حاضر دور از دسترس است.
نتیجه برجام را چه طور ارزیابی می کنید ؟
در راستای نتیجه گیری از برجام و فعالیت های ایجاد شده بادید و نظری مثبت سعی در پی گیری امور داریم و جهت گیری دولت در زمینه برقراری ارتباطات بین المللی و ایجاد فضای آرام به منظور تحقق اقتصاد ملی ، کنترل تورم و سامان بخشیدن به زیر ساخت هایی که آسیب دیده اند را با دید مثبت ارزیابی می کنیم و اطمینان داریم که دولت هنوز فضای بهبود کسب و کار را ندارد و رشد کافی حاصل نشده است.
برای تحقق اهداف برجام چه باید کرد؟
دولت هنوز هم وابستگی های زیادی به منابع در اختیار خود دارد که خصوصی سازی به شکل مناسبی اجرایی نشده است و این ناهماهنگی هایی که فعالان اقتصادی با آن مواجه می شوند انگیزه را برای برنامه ریزی های بلند مدت کمتر می کند لذا انتظار می رود که با تعامل بیشتر و وارد کردن هیجان کمتر به بدنه اقتصادی جامعه بستر رشد صنعتی در کشور فراهم شود.
پس از برجام را چه طور باید گذراند ؟
در صورتی که خواهان رشد اقتصادی هستیم باید نیروی انسانی و فعالان اقتصادی اندیشه و علاقه آغاز به کار کنند درحال حاضر نسبت به قبل بستر مناسبتری برای رشد اقتصادی در کشور فراهم است اما انگیزه نیز جزو اصول این رشد است نکته قابل توجه این است که در صورتی که فعالان اقتصادی در کشور به راحتی مشغول فعالیت باشند تجار خارجی نیز تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری خواهند داشت اما وقتی سرمایه گذار خارجی از تحت فشار بودن داخلی ها مطلع شود تمایلش برای برقراری ارتباط کم خواهد شد
ارتباط با کشورهای خارجی به چه صورت است؟
در حال حاضر کشورهای بسیاری از اروپا برای ارتباط با ایران آمادگی خود را اعلام کرده اند و وارد فعالیت نیز شده اند که برخی مانند فرانسه و ایتالیا در این راه موفق تر عمل کرده اند ایتالیا از جمله کشورهایی است که در دوران تحریم نیز همواره با ایران در ارتباط بوده و فرانسه نیز از زمان پس از تحریم در صادرات و واردات حامی تولیدات ایرانی بوده است بر این اساس اصلی ترین جنبه تعامل با ایران ایتالیا و فرانسه هستند و کشور آلمان نیز علاقه مند به آغاز روابط هستند و اتریش از نظر نظام بانکی نیز با ایران هماهنگ است.