هیات تجاری اتاق تهران که برای حضور در اجلاس اقتصادی اوراسیا به ارمنستان سفر کرده بود، پس از حضور در نشستها و مذاکره با مقامات دولتی و فعالان بخش خصوصی ارمنستان و سایر کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و آشنایی با فرصتهای همکاری با این کشورها به کشور بازگشت تا ضمن ارتباط موثر با کشورهای عضو اتحادیه توافقات صورت گرفته در این سفر را تا زمان اجرایی شدن مورد پیگیری قرار دهد.
این هیات که به عنوان یکی از بزرگترین هیاتهای اعزامی اتاق تهران به کشورهای منطقه برای دستیابی به ارتقای سطح مناسبات اقتصادی و تجاری در چند سال اخیر تلقی میشود، علاوه بر روسای کمیسیونهای تخصصی و تعدادی از اعضای هیات نمایندگان از همراهی پنج تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز برای شرکت در اجلاس اقتصادی اوراسیا بهره برد. بهرهگیری از ظرفیت نمایندگان مجلس در این سفر از آن جهت صورت گرفت که ضمن آشنایی آنان با چالشها و موانع فعالان اقتصادی در مسیر تجارت خارجی، دیدگاههای بخش خصوصی و مجلس به عنوان رکنی از حاکمیت به هم نزدیک شده و تحقق اهداف تجاری کشور نیز با سرعت بیشتری میسر شود.
این هیات در سفر کاری خود علاوه بر حضور در نشست تجاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سخنرانی در پنلهای آن، با گروه تجاری مانتاشیان به عنوان یکی از بزرگترین بنگاه اقتصادی در ارمنستان، رئیس مرکز سرمایهگذاری ارمنستان، رئیس اتاق بازرگانی ارمنستان و رئیس اتاق بازرگانی بلاروس هم ملاقات کرد و در این جلسات، توافقات موثری برای توسعه مبادلات با ارمنستان و سایر کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا حاصل شد.
اعضای هیات تجاری اتاق تهران همچنین در محل سفارت ایران در ارمنستان نیز حضور یافته و ضمن دیدار و گفتوگو با سفیر ایران در نشستی با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس مرکز توسعه تجارت ایران به بیان مسائل، مشکلات و راهکارهای خود جهت توسعه همهجانبه مناسبات اقتصادی تجاری با کشور ارمنستان پرداختند.
در این نشست، محمد اتابک، وزیر صمت، با اشاره به اولویتهای این وزارتخانه در مقرراتزدایی و رفع موانع تجاری توسط سازمان توسعه تجارت، بر عزم جدی وزارت صمت بر توسعه موافقتنامههای تجاری و تسهیل تجارت برای تجار و بازرگانان کشورمان تاکید کرد.
وی رفع مشکل صدور ضمانتنامه بانکی صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی و رفع مشکل رفع تعهد ارزی صادرکنندگان را از برنامهها و اولویتهای وزارت صمت برشمرد و ابراز امیدواری کرد با تعامل مناسب داخلی این موانع به زودی برطرف شوند.
همچنین در این دیدار محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، در مورد موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ظرفیتهای پیش روی تجار مطالبی ارائه کرد. معاون وزیر صمت امضای موافقتنامههای تجاری آزاد و ترجیحی را اقدامی مثبت در روند تسهیل فرآیندهای تجاری دانست.
مهدی سبحانی، سفیر ایران در ارمنستان، نیز ضمن ارائه آماری از میزان تجارت ایران و ارمنستان گفت: حجم تجارت ایران و ارمنستان به ۷۰۰ میلیون دلار رسیده که این جدای از تبادل انرژی میان دو کشور است.
او با اشاره به اینکه خط یک و دو انتقال برق از ارمنستان به ایران در ازای گاز فعال است گفت که خط سوم نیز در حال راهاندازی است و با راهاندازی آن زمینه انتقال برق بیشتر به ایران فراهم میشود. سبحانی ادامه داد که نگاه فعالان ایرانی به ارمنستان نباید نگاه به یک کشور سه میلیون نفری باشد بلکه برنامهریزیها باید مبتنی بر دستیابی به بازار ۲۰۰ میلیون نفری اوراسیا باشد.
در ادامه این جلسه، فعالان بخش خصوصی حاضر در این جلسه نیز به ظرفیتهای گسترده حضور ایران در حوزههای فنی مهندسی، پروژههای زیربنایی و سایر بخشهای اقتصادی کشور ارمنستان را تشریح کرده و مطالبات و خواستههای خود برای توسعه مناسبات را مورد اشاره قرار دادند.
هیات اعزامی اتاق بازرگانی تهران به ایروان شامگاه سهشنبه دهم مرداد ماه پس از حضور در نشستهای متعدد و مجمع اقتصادی اوراسیا به کشور بازگشت.