سایت رسمی حسن فروزان فردسایت رسمی حسن فروزان فردسایت رسمی حسن فروزان فرد
  • خانه
  • معرفی
  • رسانه تصویری
  • مستندات
    • تقدیرنامه ها
    • گواهینامه ها
    • حکم مسئولیت
  • مصاحبه
  • یادداشت
  • گالری تصاویر
    • اتاق بازرگانی ایران
    • اتاق بازرگانی تهران
    • جلسات کمیسیون رقابت و خصوصی سازی
    • صنایع غذایی کامبیز
    • سمینارها و کنفرانس ها
  • مدیریت دانش
  • ارتباط با من
خواندن: میوه نفاق
به اشتراک بگذارید
تغییر اندازه فونتآآ
تغییر اندازه فونتآآ
سایت رسمی حسن فروزان فردسایت رسمی حسن فروزان فرد
جستجو
  • خانه
  • معرفی
  • رسانه تصویری
  • مستندات
    • تقدیرنامه ها
    • گواهینامه ها
    • حکم مسئولیت
  • مصاحبه
  • یادداشت
  • گالری تصاویر
    • اتاق بازرگانی ایران
    • اتاق بازرگانی تهران
    • جلسات کمیسیون رقابت و خصوصی سازی
    • صنایع غذایی کامبیز
    • سمینارها و کنفرانس ها
  • مدیریت دانش
  • ارتباط با من
سایت رسمی حسن فروزان فرد > بلاگ > اتاق تهران > میوه نفاق
اتاق تهرانکمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد

میوه نفاق

آخرین به روز رسانی: 22 دی 1403 10:36 ق.ظ
حسن فروزان فرد
به اشتراک بگذارید
8 دقیقه مطالعه
میوه نفاق
میوه نفاق
اشتراک گذاری

حسن فروزان‌فرد، رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق بازرگانی تهران

در مورد تبعات بروز پدیده «آقازادگی» نه به معنای صرف فرزند یک مقام ارشد یا مسوول رده‌بالا نهادهای دولتی و حاکمیتی، بلکه به عنوان فرزند یا منتسب بسیار نزدیک یه آن مقام یا مسوول که از جایگاه خود سؤاستفاده می‌کند و با دسترسی ساده‌تری که به منابع و مراکز ثروت و قدرت و رانت دارد برای خود امکانات فراهم می‌کند، می‌توان از آثار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یاد کرد. زمانی که قدرت، پول، لابی و عدم شفافیت در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند می‌توانند زمینه شکل‌گیری فرهنگ آقازادگی را برای فرزندان افراد ذی‌نفوذ در حاکمیت فراهم کنند. این بستر به طور معمول، خودآگاه یا ناخودآگاه، در اطراف آقایان مسوول شکل می‌گیرد. در این شرایط می‌توان گفت آقازادگی به نوعی حاصل زندگی پدران است. سبک زندگی مسوولان، چه بخش‌های انتخابی و چه بخش‌های غیرانتخابی‌اش، می‌تواند آقازاده تولید کند و آقازادگی در واقع «معلول» است. از همین روست که پدیده آقازادگی از بین نرفته و صرفا بین افراد مختلف دست به دست و اسامی جابه‌جا شده است. چون در کنار مسئولیت‌ها در ساختار کنونی قدرت، پول، لابی و عدم شفافیت وجود دارد، در نتیجه تفاوتی ندارد که افراد یا مسوولان تغییر کنند و هر «آقایی» که در این جایگاه قرار گیرد، مستعد پرورش دادن آقازاده‌ای در کانون خانواده خودش خواهد بود.

فهرست مطالب
حسن فروزان‌فرد، رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق بازرگانی تهرانتخصیص غیربهینه منابعمطالبه حق با خشونت پنهان و آشکارنفاق و ضربه به توسعه

تخصیص غیربهینه منابع

در حوزه اقتصاد شاید مهمترین اثر منفی پدیده آقازادگی، تخصیص نامتناسب، نامتوازن و فسادآلود منابع مالی در دسترس، تسهیلات بانکی، موقعیت‌های شغلی و فرصت‌های مدیریتی باشد. فرزندان مسوولان و حکمرانان و افراد اثرگذار در حکمرانی، حتی زمانی که مسئولیت مستقیم ندارند، می‌توانند دست‌اندازی به منابع و تسهیلات داشته باشند. از طریق ظرفیت‌های جعلی ایجاد شده و مکانیسم عدم‌شفافیت، نهاد رقابت در اقتصاد را برهم می‌زند و سیکل تشدیدکننده‌ای در ایجاد و گسترش فساد راه می‌اندازد. منابع مالی و تسهیلاتی که بدون توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی فرد و حتی بدون دریافت وثایق مطمئن در اختیار او قرار گرفته است، مصداق تخصیص غیربهینه منابع است و در نتیجه نه‌تنها بهره‌مندی از آن حاصل نمی‌شود که بازگشت منابع هم در کار نیست. نتیجه این بذل و بخشش، تولید محتوای فسادآلود در ساحت اقتصادی است که می‌تواند یک شرکت صوری، یک فعالیت اقتصادی پوچ و روی کاغذ، قاچاق و ترکیب متفاوتی از فعالیت‌های غیرمولد و بدون ارزش افزوده اقتصادی باشد؛ فعالیت‌هایی که البته می‌تواند سود و منفعت بالایی ایجاد کنند. این خروجی اقتصادی آقازاده‌هاست چون قابلیت و صلاحیت فرد مساله نیست اما قدرت، پول، لابی و عدم شفافیت می‌تواند ارزش ایجاد کند. هرچه آقازاده‌ها بزرگتر شوند، زمینه عرض‌اندام افراد باصلاحیت در حوزه اقتصاد کمتر و کمتر می‌شود.

اثر منفی دیگر این است که در نتیجه بروز و ظهور پدیده آقازادگی، فرآیندهای تخصیص منابع به نام مقابله با آقازادگی و به عنوان مبارزه با فساد آقازاده‌ها آن‌قدر سخت می‌شود که دسترسی افراد عادی به تسهیلات سخت‌تر و دشوارتر می‌شود در حالی که باز هم آقازاده‌ها هم‌چنان از توان پیشین خود برخوردارند و این بار رقبای کمتری را هم در صحنه می‌بینند. در واقع فضای کسب‌وکار به استناد حضور آقازاده‌ها، بسته‌تر و دریافت مجوز‌ها سخت‌تر و صف‌های دریافت آن طولانی‌تر می‌شود و فساد گسترده‌تر می‌شود. مصداق عینی آن «خصوصی‌سازی» است که به‌واسطه بروز مفسده آقازاده‌ها و منتسبان آنها نه فقط به بیراهه رفته که اصل آن هم مورد تردید واقع و فرآیند آن سخت‌تر و طولانی‌تر شده است.

مطالبه حق با خشونت پنهان و آشکار

تبعات پدیده آقازادگی در حوزه اجتماعی به نظر دردناک‌تر و عمیق‌تر است. حضور این افراد با مشخصاتی که ذکرش رفت، ایده وجود تبعیض را در جامعه به‌خصوص بین قشر جوان ایجاد و به آن دامن می‌زند. حس تبعیض موجب بروز نارضایتی اجتماعی، بی‌اعتمادی عمومی و نومیدی عمیقی می‌دهد. بروز این خصیصه‌ها در جامعه می‌توان شروع یک دوران بحرانی و خطرناک باشد که طی آن با افزایش خشونت، افسردگی، جرم و … مواجه می‌شویم. افراد به دلیل تبعیضی که مشاهده کرده‌اند خود را محق می‌دانند که برای رسیدن به هدف، هر ابزار و وسیله‌ای را مجاز بشمارند. اگر بتوان بین تبعات پدیده آقازادگی خط کشید و آنها را منفک کرد، به جرات می‌توان گفت که تبعات اجتماعی آن نسبت به تبعات اقتصادی‌اش به مراتب خطرناک‌تر و هراس‌انگیزتر است و نسلی را پرورش می‌دهد که به استانداردها راضی نیستند چون می‌بینند، می‌شنوند و لمس می‌کنند که فرزندان مدیران و مسوولان مملکت در شرایطی بسیار بهتر از آنان و بسیار بالاتر از حدود استاندارد به سر می‌برند. این تفکر موجب ایجاد دسته‌ها، گروه‌ها و گنگ‌هایی می‌شود که قایل به انجام و ارتکاب طیف متفاوتی از اعمال غیرقانونی و خلاف است تا بنا به تفکرش، حق خودش را از جامعه بستاند. این رویکرد ممکن است یک خشونت پنهان داشته باشد یا یک خشونت آشکار و جنایت بروز کند. در نهایت مهم پنهان یا آشکار بودنش نیست، مهم بروز همان خشونت است که مرزهای جامعه را به هم می‌ریزد.

نفاق و ضربه به توسعه

پدیده آقازادگی آثار فرهنگی هم دارد که نسبت به دو اثر اقتصادی و اجتماعی، بلندمدت‌تر است و بازگرداندن آن هم کاری سخت و زمان‌بر خواهد بود. در این حوزه می‌توان به پدیده نفاق اشاره کرد. آقازاده‌ها تبلور و میوه نفاق هستند. آقازاده‌ها حاصل یک زندگی همراه با رفتار منافقانه و تفاوت شعار و عمل هستند. فرهنگ آقازادگی فرهنگ نفاق است و وجود هر چه بیشتر آقازاده‌ها نشانه تشدید و تعمیق نفاق است که ضربه محکمی به فرهنگ جامعه می‌زند و نتیجه آن رفتارها و رویکردهایی است که نقشی مخرب برای از بین بردن نهادهای بنیادین جامعه است. شوربختانه ترویج و توسعه این رفتارها جامعه ایرانی را به سمت بی‌اخلاقی می‌برد. مساله دین‌گریزی یا لامذهبی نیست، بلکه عمیق‌تر و بدتر از آن و در واقع گذر از اخلاق است. فرهنگ آقازادگی بی‌اخلاقی را به بار می‌آورد که به نوعی بستر یا چتر همه تبعات منفی دیگر است. آنچه در پدیده آقازادگی بیش از همه جای نگرانی دارد، بی‌اخلاقی است که به عنوان یک کاتالیزور عمل می‌کند و دیگر مصائب و مشکلات را پرورش می‌دهد و به دست می‌دهد. بی‌اخلاقی در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه کسب‌وکار عامل مهمی است که در سال‌های گذشته روند رو به رشد آن قابل مشاهده و برای کسانی که با نسل‌های گذشته مراوده داشته و آشنا بوده‌اند، کاملا ملموس است.

فرهنگ آقازادگی به شدت به روند توسعه کشور و بنیان‌های آن ضربه می‌زند چون نیاز توسعه استقرار فرهنگ اخلاق‌مدار است. بدون تردید توسعه همه‌جانبه کشور نیازمند مبارزه و از بین بردن فرهنگ آقازادگی است. این بهبود نظام حکمرانی و اصلاح ساختار سیاستگذاری است که می‌تواند نه تنها زمینه‌های بروز آقازادگی را از بین ببرد، که با انگیزه سؤاستفاده آقازاده‌ها نیز به مقابله برخیزد.

اگر شفافیت به قدر کفایت در همه لایه‌های نظام حکمرانی گسترده شود، حتی قدرت، ثروت و لابی‌گری هم ظرفیت تولید این میوه ویرانگر را از دست می‌دهند.

منبع: هفته‌نامه تجارت‌فردا

شما همچنین ممکن است دوست داشته باشید

در ششمین نشست کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران بررسی شد

چتر نجاتی به اسم بازار سرمایه

بخش خصوصی در مقابل آثار زیان‌بار بخشنامه‌های دولتی بی‌پناه است

تقویت ذخایر طلا اثر تحریم‌ها را کاهش می‌دهد/ عوامل موثر بر بی‌اثر شدن مکانیسم ماشه

سامانه‌های حاکمیتی از کارکرد واقعی خود فاصله گرفته‌اند

برچسب ها:آقازادگیآقازادهبی اخلاقیتوسعهحسن فروزان فردکمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فسادمنافقانهمیوه نفاق
این مقاله را به اشتراک بگذارید
فیس بوک توییتر واتساپ واتساپ لینکدین تلگرام لینک را کپی کنید چاپ
مقاله قبلی شفاف‌سازی مناسبات بازار و همکاری شهروندان در اولویت باشد شفاف‌سازی مناسبات بازار و همکاری شهروندان در اولویت باشد
مقاله بعدی توافق دو وزیر بدون مشورت با دولت کار دستشان داد توافق دو وزیر بدون مشورت با دولت کار دستشان داد

شبکه‌های اجتماعی

توییتردنبال کردن
اینستاگرامدنبال کردن
تلگرامدنبال کردن
لینکدیندنبال کردن

آخرین اخبار

چرا کارت بازرگانی باید کنار گذاشته شود؟ | گفت‌وگوی دکتر حسن فروزان‌فرد با روزنامه اعتماد
پایان عصر کارت بازرگانی و آغاز حکمرانی داده‌محور
9 دی 1404
گذر از انطباق به مسئولیت‌پذیری؛ بازتعریف کیفیت، حکمرانی و انسان در مسیر موفقیت پایدار
گذر از انطباق به مسئولیت‌پذیری؛ بازتعریف کیفیت، حکمرانی و انسان در مسیر موفقیت پایدار
30 آذر 1404
بیشتر کسب‌وکارها در مرحلۀ انتقال نسلی هستند
در دومین همایش ملی کسب‌وکارهای خانوادگی تاکید شد
30 آذر 1404
اتاق‌های بازرگانی، انتقال بین‌نسلی بنگاه‌های اقتصادی را تسهیل کنند
دو عضو هیئت‌نمایندگان اتاق تهران در همایش ملی کسب‌وکارهای خانوادگی مطرح کردند
30 آذر 1404
فقدان نقشه راه بلندمدت توسعه صنعتی، اصلی‌ترین چالش صنعت است | سهم پایین صنایع پایین‌دستی و اشتغال‌زا از توزیع سرمایه‌گذاری صنعتی
فقدان نقشه راه بلندمدت توسعه صنعتی، اصلی‌ترین چالش صنعت است | سهم پایین صنایع پایین‌دستی و اشتغال‌زا از توزیع سرمایه‌گذاری صنعتی
26 آذر 1404
لزوم گذر از مرزهای سنتی کیفیت و حرکت به‌سوی سازمان‌های مقصودمحور
لزوم گذر از مرزهای سنتی کیفیت و حرکت به‌سوی سازمان‌های مقصودمحور
26 آذر 1404
حسن فروزان‌فرد
X-twitter Telegram Instagram Linkedin
برگه‌ها
  • خانه
  • اخبار
  • یادداشت‌ها
  • گواهینامه‌ها
  • مقالات علمی
  • گالری تصاویر
  • ارتباط با من
اخبار
اگر در سالهای پیش رو، سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی، به میزان مناسبی رشد نداشته باشد، با افت شدید بهره وری روبرو خواهیم شد
4 خرداد 1404
رهبران تجاری می گویند که ایران در صورت دستیابی به توافق هسته ای، «پتانسیل قابل توجهی» برای شرکت های خارجی دارد
6 اردیبهشت 1404
نشست تخصصی کارآفرینی و مشاوره مدیریت برگزار می‌شود
13 بهمن 1403
Certified Management Consultant
Certified Management Consultant

© ۱۴۰۳ | تمامی حقوق وبسایت محفوظ است. طراحی سایت: افرا استودیو