پس از پیگیریهای فراوان صورت گرفته توسط اتاقهای بازرگانی تهران و ایران و با اجرایی شدن دستور رئیس قوه قضاییه، «مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری» در دادگستری تهران افتتاح شد. اقدامی که در کنار افتتاح پنجره واحد شروع کسبوکار دو بال بهبود و تسهیل فضای کسبوکار کشور به حساب میآیند و اجرای آنها مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز بود.
پس از آنکه اتاق بازرگانی تهران طی نامهای به وزیر امور اقتصاد و دارایی درخواست پیگیری ایجاد دادگاههای تجاری را مطرح کرد، فرهاد دژپسند نیز این درخواست را در نامهای به رییس قوه قضاییه ارجاع داد و حالا پس از چند ماه از این نامهنگاری، و تداوم پیگیری نمایندگان بخش خصوصی در اتاقهای بازرگانی، مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری با دستور رئیس قوه قضاییه ایجاد شد.
با ایجاد این دادگاه، بخش خصوصی انتظار دارد که دعاوی تجاری با سرعت و کیفیت بالاتری مورد رسیدگی قرار گیرد. در عین حال، به گفته کارشناسان، با ایجاد این دادگاهها، رتبه ایران در نماگر الزامآور بودن قراردادها از جمله نماگرهای شاخص سهولت انجام کسب و کار، حدود ۲۰ پله ارتقا پیدا میکند.
یحیی جعفری، رئیس کل محاکم عمومی و انقلاب تهران، در مراسم افتتاح این مجتمع تجاری با اشاره به اهداف تاسیس مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری اظهار داشت: این مجتمع در راستای کمک به اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و یاری رساندن به امر جهش تولید متشکل از واحدهای صلح و سازش، اداره ارشاد، شعبه بدوی، شعبه تجدید نظر و نهاد داوری با حضور قضات شایسته و مجرب افتتاح میشود.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران به نقل از خبرگزاری میزان، جعفری تصریح کرد: با توجه به اینکه قانون آیین دادرسی تجاری هنوز تصویب نشده است لذا صلاحیتهایی که برای مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری در نظر گرفته شده در قالب دستورالعملهایی از جمله قراردادهای خرید و فروش میان شرکتهای تجاری در بسترهای سنتی و الکترونیکی خواهد بود.
او افزود: شرط رسیدگی به دعاوی در مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری آن است که طرفین دعوی در زمره شرکتهای تجاری باشند، همچنین مباحث داوری نیز در این مجتمع پیگیری خواهد شد.
رئیس کل محاکم عمومی و انقلاب تهران بیان داشت: در مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری علاوه بر تخصصگرایی و سرعت رسیدگی به دعاوی، مقوله کیفیت نیز مدنظر است و در همین راستا در این مجتمع از قضات نخبه آشنا با مسائل حقوقی استفاده خواهد شد و حجتالاسلام دهقانینیا که سرپرستی این مجتمع را پذیرفتند نیز در زمره شخصیتهای قضایی آشنا به مسائل اقتصادی و تجاری هستند.
رسیدگی به دعاوی تجاری در قالب شاخصههای بانک جهانی
در ادامه این مراسم اسماعیل حسنزاده، رئیس حوزه ریاست دادگستری تهران، اظهار داشت: ما در دادگستری تهران در حوزههای مختلف برای کمک به بخشهای مختلف کشور، مجتمعهای ویژه قضایی دایر کردهایم و این روند ادامه خواهد داشت، مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری نیز که امروز افتتاح شد با درخواست فعالان حوزه اقتصاد کشور تاسیس شد.
او با اشاره به ارتباط میان محیط کسب و کار و دادگستری گفت: افتتاح مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری گامی در جهت ارتقا محیط کسب و کار در کشور ما در قالب شاخصههای بانک جهانی است.
حسنزاده بیان داشت: راهاندازی دادرسی مجازی و الکترونیک برای رسیدگی به دعاوی شرکتهای تجاری خارجی فعال در کشور ما در مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری دنبال خواهد شد.
رییس حوزه ریاست دادگستری تهران گفت: مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری با سه شعبه آغاز به کار میکند و به هیچ وجه پروندههای راکد مجتمعهای قضایی دیگر به این مجتمع ارجاع نخواهد شد. همچنین از فعالان حوزه کسب و کار دعوت میکنیم تا برای صلاحیتهای این مجتمع به ما ایده بدهند.
اسماعیل حسنزاده تصریح کرد: در مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری از قضات نخبهای که به حوزه اقتصاد تسلط دارند استفاده میشود و در راس آنها حجت الاسلام دهقانینیا خواهد بود.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام امیررضا دهقانینیا، سرپرست مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری اظهار داشت: این مجتمع طلیعهای برای رسیدگی به دعاوی تجاری در کشور است که ضامن سه مولفه سرعت، دقت و امنیت مبادلات اقتصادی و تجاری در کشور خواهد بود. ما در این مجتمع نهاد داوری را با حداکثر ظرفیت فعال خواهیم کرد و تلاش میکنیم از ظرفیتهای اتاق بازرگانی نیز در این مجتمع قضایی بهره بگیریم.
وی خاطر نشان کرد: در مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری تلاش خواهیم کرد با استفاده از ظرفیت قانونی حقوق تجارت ضمن پایین آوردن زمان رسیدگی و افزایش دقت، همه جوانب مرتبط با موضوعات حقوقی و قضایی شرکتهای تجاری داخلی و شرکتهای خارجی فعال در کشور را مورد رسیدگی قرار دهیم.