فعالان بخش خصوصی ایران در نشست با سفرای ۹ کشور اروپایی تاکید داشتندکه همکاریهای مشترک در حوزه سرمایهگذاری و صنعتی باید مشروط به انتقال دانش و تکنولوژی باشد.
عضای هیات نمایندگان بخش خصوصی میزبان ۲۶ تن از مقامات ارشد سفارتخانههای ۹ کشور اروپایی بودند که در این نشست برخی از فرصتهای اقتصادی ایران به آنها معرفی شد.
شب گذشته اعضای هیات نمایندگان بخش خصوصی میزبان ۲۶ تن از مقامات ارشد سفارتخانههای خارجی بود. نمایندگان بخش خصوصی کشور در حالی میزبان سفرا، رایزنهای بازرگانی و کاردارهای سفارتخانههای ۹ کشور اروپایی بودند، که روند اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به مرحله نهایی و البته مهمترین مرحله خود رسیده است و فعالان اقتصادی هم در ایران و هم در اروپا منتظر رفع رسمی تحریمهای اقتصادی هستند.
در نشست دوستانه و صمیمانه سفرای ۹ کشور اروپایی و اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران طرفین با تشریح وضع موجود و بیان دیدگاهها و نظرات خود بر این نکته تاکید کردند که همکاریهای ایران و اروپا میتواند در دوره جدید و پس از لغو تحریمها، شکل تازهای به خود بگیرد و روندی صعودی داشته باشد. این در حالی بود که فعالان بخش خصوصی ایران تاکید داشتند همکاریهای مشترک در حوزه سرمایهگذاری و صنعتی باید مشروط به انتقال دانش و تکنولوژی باشد و در مقابل زمینه حضور کمپانیهای اروپایی در بازار ایران و منطقه نیز تسهیل و تسریع خواهد شد. در این نشست سفرای کشورهای اروپایی با ابراز علاقمندی شرکتهای اروپایی برای حضور در فعالیتهای اقتصادی مشترک از آمادگی آنها خبر دادند.
در ابتدای این نشست، مسعود خوانساری با ابراز خرسندی از برگزاری چنین نشستی که در آن سفرای کشورهای مهم اروپایی و رایزنهای بازرگانی و مقامات اقتصادی این سفارتخانهها و اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران به نمایندگی از بخش خصوصی کشور حضور دارند، تاکید کرد که این نشست دوستانه برای بررسی اجمالی زمینههای همکاری مشترک و آگاهی بیشتر از سیاستها و دیدگاههای طرفین تشکیل شده است.
رئیس اتاق تهران با بیان این که دیوار بزرگ بیاعتمادی میان غرب و ایران فروریخته است گفت: «پس از نزدیک به ۱۲ سال تحمل تحریمهای سخت و طاقتفرسا برای هر دو طرف، امکانی ایجاد شده است تا در فضایی به دور از التهاب و خصومت به گفتوگو برای توسعه روابط اقتصادی بپردازیم.» خوانساری افزود: «آمادگی لغو تحریمها در شورای امنیت سازمان ملل، صدور فرمان لغو تحریمها در اتحادیه اروپا، تصویب توافق هستهای در سنای امریکا و تایید همین توافق در مجلس ایران، نشان داد که همگی کشورها به این جمع بندی رسیدهاند که در جهان نوین نمیتوان از پس دیوارهای بلند و سنگی تحریم و بیاعتمادی، به تجارت، کسبوکار و زندگی پرداخت. آنچه در فضای ستودنی گفتوگوهای سیاسی میان ایران و کشورهای غربی رخ داد، نمایان ساخت که جهان به یک جمعبندی اساسی رسیده است.»
برجام حاصل خردجمعی ایران و غرب است
آن طور که روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران گزارش داده، مسعود خوانساری تاکید کرد که دیگر نمیتوان با سایه شوم جنگ و پیش از آن با رفتار خصمانه تحریمها به کسبوکاری شرافتمندانه و صلحطلبانه در جهان پرداخت. او توافق هستهای ایران با کشورهای غربی را نمادی از نگرش خیرخواهانه و صلحدوستانه میان مردم جهان قلمداد کرد که صلح و زندگی در ثبات و آرامش همراه با بهرهمندی از تمامی پیشرفتهای بشری برای تمام مردم دنیا را طلب میکند. او گفت: «برجام یا همان توافق هستهای، حاصل خرد جمعی دولتمردان، نخبگان و مردم ایران و کشورهای غربی بوده است. امروز همگی ما با توجه به حصول چنین دستآورد قابل ستایشی باید به فکر گامهای مستحکم، استوار و سودمند بعدی باشیم.» خوانساری اعلام کرد که قدم اول از سوی سیاستمداران برداشته شده و گامهای بعدی به طور حتم از طرف فعالان اقتصادی برداشته میشود.
نیاز دو طرفه اقتصاد ایران و اقتصادهای اروپایی
رئیس اتاق بازرگانی تهران همکاریهای سودمند با دنیای توسعهیافته را از الزامات امروز اقتصاد کشور دانست و تاکید کرد که اقتصادهای اروپایی نیز به ایران به عنوان یک قطب باثبات و رو به توسعه در منطقه خاورمیانه نیاز دارد. او افزود: «آنچه امروز در مورد توسعه روابط اقتصادی میان ایران و کشورهای اروپایی گفته میشود، بر اصل منفعت دوطرفه بنیان گذاشته شده است.»
مسعود خوانساری با اشاره به همکاری مشترک اقتصاد ایران و اقتصادهای اروپایی با پیشینه تاریخی چند صد ساله عنوان کرد که ایران و اروپا شناخت نسبتاً خوبی از ظرفیتهای یکدیگر دارند. خوانساری تاکید کرد که اقتصاد ایران به علت تحمل بیش از یک دهه تحریم، بخشی از توان توسعهای خود را از دست داده است اما قصد دولت و بخش خصوصی کشور حرکت با تمام توان و با قدرت و عزم ملی به سمت توسعه است. او ادامه داد: «در این مسیر بهرهمندی از تکنولوژی و پیشرفتهای صنعتی اروپا به طور حتم برای ما یک فرصت است. برهمین اساس هدف ایران روشن و صریح است. ما از سرمایهگذاریهای مشترک میان کمپانیهای بزرگ و معتبر اروپایی و بخش خصوصی ایران استقبال میکنیم و این قول را میدهیم که با اتکاء به وحدت داخلی که در ایران ایجاد شده، زمینههای قانونی، سیاسی و عملیاتی چنین همکاری را فراهم آوریم.»
خوانساری همچنین بر نیاز اقتصاد اروپا به اقتصاد ایران که در قلب منطقه پر از آشوب خاورمیانه، همچون جزیرهای با ثبات، مطمئن و امن ایستاده است، تاکید کرد. رئیس اتاق تهران گفت: «کمپانیهای اروپایی میتوانند در قالب همکارهای مشترک، نسبت به سرمایهگذاری در ایران برای تولید و صادرات کالا به تمامی کشورهای منطقه اقدام کنند. اقتصاد اروپا باید بداند که ایران تنها بازاری ۸۰ میلیون نفری نیست و امکان دسترسی به بازارهای منطقهای از طریق مزیتهای ایران به سادگی ممکن است.» او با بیان این که اقتصاد ایران تمامی زیرساختهای لازم مانند جادههای امن و ایمن، مسیر خطآهن توسعهیافته و سراسری، فرودگاههای مجهز و آماده خدماترسانی، بنادر متصل به دریاهای شمال و جنوب و همچنین زیرساختهای قانونی برای فعالیت اقتصادی را در اختیار دارد، تاکید کرد که مهمترین فرصت تاریخی این دوره زمانی را باید امکان همکاری مشترک و فعالانه با بخشخصوصی حرفهای ایران بدانیم. خوانساری افزود: «بخش خصوصی ایران با رعایت تمامی اصول کسبوکار در فضای بینالمللی، آماده است از همکاریهای مشترک استقبال کند. به طور حتم چنین فرصتی هم برای اروپا و هم برای ایران سودمند و مفید است و در نهایت بازی با نتیجه برد-برد را برای همگی ما رقم میزند.»
رئیس اتاق تهران با اشاره به حضور هیاتهای پرتعداد اروپایی در ایران طی دو ماه گذشته گفت: «اعتقاد داریم که امروز باید از فرصت توافق استفاده کرد و بدون از بین بردن زمان، زمینههای امضای قراردادهای مشترک و عملیاتی را فراهم آورد. اتاق تهران نیز در راستای بهرهگیری از فرصت تاریخی پس از توافق، اقدامات قابل توجهی انجام داده است. تشکیل کمیته تخصصی موسوم به پساتحریم در اتاق تهران برای ایجاد مکانیزمهای لازم جهت توسعه روابط اقتصادی یکی از همین گامهای موثر بوده است.»
تعهدات و انتظارات
مسعود خوانساری در ادامه سخنان خود اعلام کرد که اتاق تهران برای توسعه همکاری با کشورهای اروپایی به دنبال یافتن چارچوبی مدون برای همکاری مشترک است و در صورتی که در کمپانیهای اروپایی آمادگی انتقال دانش فنی و تکنولوژی خود به ایران را داشته باشند، اتاق تهران مسیر حضور و فعالیت آنها را تسهیل میکند. او همچنین اعلام کرد که با برقراری ارتباط دوسویه بین اتاق تهران و رایزنان اقتصادی سفارتخانههای اروپایی زمینه انتقال اطلاعات و فهرست خدمات در اختیار طرفین قرار میگیرد.
البته مسعود خوانساری در پایان سخنان خود به بیان انتظارات بخش خصوصی ایران از سفارتخانههای اروپایی نیز پرداخت. او گفت: «لازم است اعزام هیاتهای تجاری از کانال سفارتخانههای متبوع حداقل از دو ماه قبل به اتاق تهران اطلاع داده شود تا بتوان از حضور هیات به صورت هدفمند حداکثر فایده را برای دو طرف ایجاد کرد. همچنین در موضوع صدور روادید و تعیین وقت سفارتخانههای متبوع برای اعضای اتاق تهران تسهیلاتی فراهم شود.»
آغاز اجرای تعهدات ایران و جامعه بینالملل
محمدرضا بختیاری معاون امور بینالملل اتاق تهران با اشاره به تصویب برجام در مجلس شورای اسلامی و به دنبال آن اعلام ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی درباره آغاز تعهدات مبتنی بر توافقات ژنو، گفت: «در حال حاضر ایران و جامعه بینالملل به تمام تعهدات خود در زمینه اجرای مفاد توافقنامه هستهای اصرار دارند و به طور قطع این روند ادامه خواهد داشت.» وی افزود: «از منظر بخش خصوصی و اتاق بازرگانی، از این پس هیچ مانعی برای گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری میان ایران و کشورهای جهان از جمله اتحادیه اروپایی وجود ندارد.»
آمادگی ایران برای توسعه گردشگری
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با بیان اینکه پارلمان اتاق تهران به دنبال آن است که از شرایط پیش آمده برای کشور در دوره پساتحریم، حداکثر استفاده و بهره را برای اقتصاد ایران ببرد، گفت: «در اتاق تهران برنامهریزیها برای استخراج اطلاعات کامل و جامع از بنگاههای ایرانی و نیز بنگاههای خارجی آغاز شده است تا از این طریق دو طرف بتوانند سرمایهگذاران آماده همکاری و شرکای خود را پیدا کنند.» مهدی جهانگیری با اشاره به اینکه صنعت گردشگری ایران در دوره پساتوافق مورد توجه جدی در داخل و خارج از کشور قرار گرفته است، افزود: «رشد گردشگری و ورود گردشگران خارجی به ایران پس از توافق هستهای، نشان از ظرفیت بالای این صنعت در کشور دارد که برای آن باید برنامه ریزی داشت.»
او خطاب به سفرای ۹ کشور اروپایی حاضر در این جلسه گفت: «بر اساس سند چشمانداز توسعه گردشگری ایران، قصد داریم طی ۱۰ سال آینده میزان ورود گردشگر خارجی به ایران را به رقم ۲۰ میلیون نفر در سال برسانیم.» نایب رییس اتاق تهران در ادامه این توضیح را داد که در حال حاضر ایران از ۱۳۰ هتل چهار و پنج ستاره برخوردار است که بهرهبرداری از آن ضعیف است. به گفته وی، برای دستیابی به اهداف سند چشمانداز توسعه گردشگری کشور، نیاز به ۴۰۰ هتل چهار و پنج ستاره الزامی است که برای تحقق آن نیز حضور سرمایهگذاران خارجی را باید تقویت کرد. جهانگیری یکی از مشکلاتی که به زعم وی گریبان صنعت گردشگری ایران را گرفته است، نگاه تردیدآمیز در برخی کشورهای خارجی به ایران به دلیل اتفاقات و چالشهای سیاسی چند سال گذشته عنوان کرد و گفت: «از این رو در حال حاضر که دو طرف راه تعامل را در پیش گرفتهاند، باید این نگاه منفی را اصلاح کرد و سفرای کشورهای خارجی از جمله اتحادیه اروپایی میتوانند واقعیات ایران امروز را با مردم سرزمین خود در میان بگذارند.» وی در ادامه به سرمایهگذاری اخیر کشور فرانسه در صنعت گردشگری ایران اشاره کرد و افزود: «امیدواریم با مشارکت و همکاری سفرای اروپایی، حوزه گردشگری در ایران بیش از سالهای گذشته تقویت و توسعه پیدا کند.»
فرصتهای سرمایهگذاری در بخش حملونقل
فاطمه مقیمی، عضو هیات رئیسه اتاق تهران در جمع سفرای اروپایی به موقعیت سوقالجیشی ایران اشاره کرد که ۱۵ کشور را در همسایگی خود دارد. او از دسترسی ایران به آبهای آزاد در جنوب نیز سخن گفت. مقیمی سپس، برخی فرصتها و زمینههای همکاری ایران با سرمایهگذاران خارجی را مورد اشاره قرار داد و گفت: «موقعیت جغرافیایی ایران به گونهای است که فرصت مبادلات تجاری از طریق ایران و به صورت ترانزیت را دو چندان میکند. حمل و نقل مرکب و ایجاد فرودگاههای بینالمللی و همچنین لیزینگ بیش از۲۰۰ هواپیما فرصت ترانزیت به ایران و از طریق ایران را فراهم میکند.» این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، در ادامه گفت: «بنادر شمال و جنوب ایران و به ویژه ترمینال شماره ۲ بندر شهید رجایی امکان ایجاد پورت اپراتوری را در جنوب ایران فراهم میکند. این فرصتها در حملونقل ریلی و جادهای ایران نیز فراهم است.» او در بخش دیگری از سخنانش، به این نکته اشاره کرد که «سرمایه گذاریهای هوشمندانه به یک همکاری برد- برد تبدیل خواهد شد.» مقیمی در پایان افزود: «اتاق تهران خود را به گونهای تجهیز میکند که به بانک اطلاعاتی سرمایهگذاران ایران و غیر ایرانی تبدیل شود.»
سهم ۱۰۰ درصدی سرمایهگذاری برای خارجیها در بخش معدن
محمدرضا بهرامن دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز در این گردهمایی گفت: «به پایان رسیدن مذاکرات هستهای میان ایران و کشورهای ۱+۵ و قرار گرفتن در مرحله اجرای برجام و شروع لغو تحریمها توسط اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا، زمینهساز شکلگیری افق جدید مناسبات منطقهای و بینالمللی در تمام بخشها برای ایران است.» وی افزود: «ایران به لحاظ ذخایر معدنی و تنوع آن و با شناسایی ۶۰ میلیارد تن تاکنون به استثنا نفت و گاز با توجه به ساختار زمینشناسی آن جز کشورهای معدن خیز و رتبه پانزدهم جهان را در این خصوص به خود اختصاص داده است.» بهرامن در ادامه، گوشه دیگری از توانمندی معدنی ایران را به رخ سفرای اروپایی کشاند و گفت: «طبق مطالعات به عمل آمده توسط یکی از مراکز علمی و همچنین شرکتهای بزرگ سرمایهگذار در صنعت معدنکاری، ایران با تولید سالانه ۴۲۰ میلیون تن مواد معدنی، در حال حاضر در بخش ظرفیتهای معدنی و ساختار زمینشناسی آن بسیار پرقدرت و در بخش زیرساختهای کلی کشور و در دسترس بودن متخصصان جوان و تحصیلکرده و اطلاعات زمین شناسی موجود و رژیمهای مالی حاکم بر آن در مقایسه با سایر کشورهای معدن خیز در جهان برای سرمایهگذاران مطلوب به شمار میآید.»
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران سپس با اشاره به اینکه امروز نیاز به سرمایهگذاری نسبتاً سنگین در تکمیل اکتشافات موجود است، افزود: «دولت در این خصوص ۳۶۰هزار کیلومتر مربع از مساحت کشور را در ۱۰۰ پهنه برای انجام عملیات اکتشافی تعریف کرده که تاکنون ۵۸ پهنه آن با مساحت ۲۹۰ هزار مترمربع به بخش خصوصی و دولتی واگذار شده است.» به گفته این فعال اقتصادی، سرمایهگذاری در اکتشاف معادن مس، فسفات، نیکل، بوکسیت، مولیبدن، سنگ آهن و سنگ های قیمتی در اولویت بوده و در بخش استخراج نیز بهرهبرداری از معادن ذغال سنگ، شورابهها برای استحصال پتاسیم و منیزیم، بوکسیت برای تولید آلومینیوم و سنگ آهن برای تولید فولاد و سرب و روی نیز در اولویت قرار دارد. همچنین به گفته بهرامن، بخش خصوصی فعال در صنعت معدنکاری ایران، امروز از توانمندی نسبتا بالایی برخوردار بوده و آمادگی آن را دارد در تمام زمینهها در این بخش با سرمایهگذاران خارجی نسبت به ارتقا تکنولوژی و کسب بازارهای جدید برای تولیدات خود مشارکت داشته باشند. او افزود: «قانون معادن ایران به تمام سرمایهگذاران خارجی این اجازه را میدهد تا سهم سرمایه خود را در این صنعت از اکتشاف، استخراج و فرآوری تا ۱۰۰ درصد داشته باشند.»
ظرفیتهای سرمایهگذاری در صنعت نفت
در ادامه این نشست دوستانه، عضو هیات مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران به ارائه توضیحاتی در خصوص ظرفیتهای بخش انرژی ایران و نیز سازندگان قطعات و تجهیزات داخلی پرداخت. علیرضا درویش، با اشاره به اینکه در حال حاضر نزدیک به ۶۰۰ شرکت و تشکل در حوزه ساخت تجهیزات نفت و گاز، عضو این انجمن هستند، گفت: «برخی از اعضای انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران در وندور لیست (فهرست سازندگان) شرکتهای بزرگ نفتی جهان از جمله «شل» قرار دارند.» وی در ادامه با تاکید بر اینکه بسترها در ایران برای ایجاد کنسرسیومهای صنعت نفت و گاز و انرژی وجود دارد، گفت: «به دنبال توافق هستهای و حال، تصویب برجام، قراردادهای نفتی میان ایران و کشورهای جهان باز خواهد شد و این فرصت مناسبی را پیش روی سرمایهگذاران داخل و خارجی قرار خواهد داد.» درویش، از سرمایهگذاران خارجی و بنگاههای بینالمللی در عرصه صنعت نفت خواست به ایران بیایند و در زمینه تحقیق و توسعه با شرکتهای ایرانی مشارکت داشته باشند.
آمادگی بازار مالی ایران برای همکاری با خارجیها
علی سنگینیان عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه نیز در این نشست دوستانه به برخی از نگرانیهایی اشاره کرد که به اعتقاد وی از محل رفتوآمد هیاتهای تجاری خارجی به ایران دیده میشود. به گفته وی، اعزام هیاتهای تجاری به ایران نشان داده که گروههای تولیدی و صنعتی از کشورهای مختلف برای مذاکره و سرمایهگذاری احتمالی به ایران آمدهاند و در این میان، جای فعالان بازار سرمایه و بازار مالی و پولی خارجی کاملا خالی است. سنگینیان با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران علاوه بر مواد اولیه کارخانهها و صنایع، ظرفیتهای مناسبی نیز برای استفاده از سرمایههای مالی خارجی دارد، گفت: «بورس تهران از جمله بخشهایی است که امکان ورود سرمایهگذاران خارجی به آن مناسب است.» وی همچنین، مشارکت بانکهای خارجی در بازار ایران را یکی دیگر از نقاط قوت بازار مالی ایران در دوره پساتحریم عنوان کرد و افزود: «در حال حاضر بانکهای خصوصی ایران علاقمند به مشارکت با سرمایهگذاران خارجی هستند.» رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران در عین حال به حضور خارجیها در صنعت بیمه ایران و مشارکت با شرکتهای بیمه داخلی تاکید کرد و این آمادگی را از طرف شرکتهای فعال در صنعت بیمه ایران برای جلب سرمایهگذاری خارجی و همکاری با شرکتهای بیمهای خارجی قطعی دانست.»
فرصتهای سرمایهگذاری در بخش پتروشیمی
در ادامه این نشست، مهدی شریفی نیکنفس به عنوان یکی از فعالان صنعت پتروشیمی به مزیتهای سرمایهگذاری در این بخش اشاره کرد و گفت: «وزارت نفت ایران، چهار شرکت تابعه دارد که یکی از این شرکتها، شرکت ملی پتروشیمی است و این شرکت ۵۰ سال پیش، برای تولید و بازاریابی محصولات پتروشیمی در ایران تاسیس شده است.» شریفی افزود: «ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در ایران، ۶۰ میلیون تن و وزن محصولات قابل فروش ۳۶ میلیون تن است.» این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه صادرات محصولات پتروشیمی، در سال ۲۰۱۴ به ۳.۱۰ میلیارد دلار رسیده است، گفت: «در برنامه پنجم توسعه۶۳ پروژه در این حوزه تعریف شده که ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی، پس از پایان برنامه ششم، به ۱۲۰ میلیون تن خواهد رسید.» او سپس به برخی محصولات پتروشیمی نظیر پلیمر و اوره نیز به عنوان اولویتهای تولیدی ایران اشاره کرد و گفت: «پیش از اعمال تحریمها، صادرات ما به اروپا، حدود ۱۴ درصد بود که پس از تشدید تحریمها این میزان صادرات کاهش یافت.» این فعال صنعت پتروشیمی در ادامه، به فرصتهای سرمایهگذاری در ایران اشاره کرد و گفت: «ما میتوانیم، به صورت سرمایهگذاری مشترک، لایسنس، فاینانس و در بخش لجستیک با شرکتهای اروپایی همکاری کنیم.»
اتاق تهران به شرکتهای اروپایی کمک کند
در ادامه این نشست نوبت به سفرای کشورهای منتخب اروپایی رسید تا دیدگاههای خود را درباره توسعه سرمایهگذاری خارجی در ایران بیان کنند. در ابتدا، «سوزانا ترستال»، سفیر هلند، به ایراد سخن پرداخت. او از اعزام یک هیات تجاری به ریاست وزیر اقتصاد هلند به ایران خبر داد و گفت: «سابقه همکاری ایران و هلند به سال ۱۶۲۶ و حدود ۴۰۰ سال قبل باز میگردد و ما عادت داریم با یکدیگر همکاری کنیم.» سوزانا ترستال افزود: «بنابراین باید از زمینههایی که پیش از این در آن خوب کار کردهایم و تجربه داریم شروع به همکاری کنیم.» او گفت: «هلند به طور سنتی، در بخش کشاورزی دارای مزیت است و به عنوان دومین صادرکننده این محصولات شناخته میشود. همچنین به دلیل آنکه هلند پایینتر از سطح دریا قرار گرفته است، یا پر آب است یا کم آب، بنابراین ما در هر دو زمینه تخصص پیدا کردهایم.» او با بیان اینکه شرکتهای هلندی با چالشهایی برای سرمایهگذاری در ایران مواجه هستند گفت: «شرکتهای اروپایی، خواهان این هستند که قوانین سرمایهگذاری و شروط آن به طور شفاف و کافی در اختیار آنان قرار گیرد و این نقش را برای اتاق تهران قائل هستیم که برای همکاریهای بیشتر به ما کمک کند.»
برابر برجام عمل میکنیم
، در ادامه این نشست، «جولیو هاز» سفیر سوییس نیز روی برخی چالشهای سرمایهگذاری در ایران دست گذاشت و گفت: «شرکتهای سوییسی، ایران را به عنوان کشوری با فرصتهای بالقوه فراوان میشناسند. و برای شروع همکاری با ایران منتظر سرنوشت برجام هستند.» هاز تاکید کرد که شرکتهای سوئیسی اهمیت زیادی برای توافق ایران و غرب قائل هستند و طبق همان عمل میکنند. سفیر سوئیس همچنین تاکید کرد که ایران باید در مسیری حرکت کند که ریسک را در اقتصادش کاهش دهد و شرکتهای ایرانی باید طبق قواعد رقابت در بازارهای بینالمللی ظاهر شوند.»
دعوت سفیر از هیاتهای ایرانی برای سفر به آلمان
سفیر آلمان نیز در این نشست با اشاره به حضور چندین هیات تجاری از این کشور در ایران طی دو ماه گذشته، گفت: «باید از ایران نیز هیاتهای تجاری راهی اروپا شده و از نزدیک با طرفهای خارجی و سرمایهگذاران ملاقات داشته باشند.» «میکاییل بارون فون اونگرن اشترنبرگ» ایران را کشوری مناسب برای کسبوکار و نیز دارای ظرفیت نیروی انسانی با سواد و به زعم وی، ریسکپذیر دانست و گفت: «به همین دلیل است که فعالان اقتصادی آلمان این روزها در رفتوآمد زیاد به ایران برای آغاز کسبوکار و سرمایهگذاری هستند.» وی با بیان اینکه ایران از لحاظ سیاسی نیز دارای جایگاه مهمی در منطقه است، افزود: «با این حال نقاط ضعفی نیز در اقتصاد ایران وجود دارد که باید برطرف شود.» سفیر آلمان در همین زمینه به اصلاح وضعیت نرخ ارز، بهبود شاخصهای کسبوکار، رفع مسائل و مشکلات مربوط به تامین مالی بنگاهها و نیز نظام بانکی ایران اشاره کرد. آقای بارون فون اونگرن اشترنبرگ خواستار حضور هیاتهای تجاری و اقتصادی از ایران در کشورش و سایر کشورهای اروپایی شد و گفت: «تلاش میکنیم شرایطی را به وجود آوریم که دریافت ویزا برای فعالان اقتصادی ایران تسهیل شود.»
تعداد پروازهای بین ایران و اتریش دوبرابر میشود
سفیر اتریش سخنان خود را با اشاره به حضور چندی قبل یک هیات بزرگ تجاری اتریش در ایران آغاز کرد و از حضور یک هیات تجاری دیگر در سه هفته آینده خبر داد. «فردریش اشتیفت» با اشاره به تجربه خوب حضور هیات قبلی در ایران تاکید کرد که شرکتهای اتریشی علاقمند هستند که از ایران بازدید کنند و وضعیت اقتصادی ایران را ارزیابی کنند. اشتیفت همچنین عنوان کرد که دو کشور میتوانند در آینده نزدیک به سطح قبلی روابط بازگردند. سفیر اتریش همچنین با اشاره به مشکلاتی که در سر راه توسعه روابط دو کشور وجود دارد تاکید کرد که دولتهای ایران و اتریش و بخش خصوصی دو کشور باید زمینه لازم برای همکاری را ایجاد کنند. او گفت: «در همین رابطه ما تعداد پروازهای بین ایران و اتریش را به دوبرابر افزایش میدهیم. در حال حاضر در هفته شش پرواز بین ایران و اتریش انجام میشود که به زودی این تعداد به دو پرواز در هر روز افزایش مییابد که البته وابسته به استقبال مسافران نیز هست.» فردریش اشتیفت همچنین خبر داد که یک هیات تجاری از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران در دو ماه آینده به وین خواهد رفت تا طی آن زمینههای همکاری دو کشور در حوزههای مخالفی چون انرژی، مدیریت آب و محیط زیست، گردشگری و پروژههای زیربنایی بررسی شود.
جمعیت بزرگترین ثروت ایران است
سفیر بلژیک با اشاره به سخنان دیگر سفرای اروپایی عنوان کرد که تقریبا دغدغهها و امیدهای همگی آنها یکسان است و همه امیدوار هستند که بتوانند در کوتاهترین مدت ممکن بر چالشهای موجود پیروز شوند. «فرانسوا دُله» جمعیت را بزرگترین ثروت ایران عنوان کرد و گفت: «ایران باید قدر جمعیت جوان خود را بداند. ایرانیها چه در داخل و چه در خارج از کشور انگیزه زیادی برای کار و کمک به کشور خود دارند.» سفیر بلژیک عنوان کرد که ایران باید بتواند از انگیزه بالای ایرانیان خارج از کشور کمک کند و آنها را برای سرمایهگذاری و فعالیت در ایران جذب کند. او افزود: «نسل جوان و تحصیلکرده، دارائی شما هستند و باید تلاش کنید که ایران را ترک نکنند و انگیزه ماندن داشته باشند.» سفیر بلژیک با اشاره به همکاریهای خوب دو کشور در دوران پیش از تحریم گفت: «متاسفانه تحریم طناب رابطه بین دو کشور را قطع کرد اما عادت به همکاری بین دو کشور وجود دارد و میتوان با رفع موانع روابط دوجانبه را احیا کرد.» فرانسوا دله با بیان کمانگیزه بودن بانکهای اروپایی گفت: «ما تلاش میکنیم که انگیزه لازم برای حضور بانکها و موسسات مالی اروپا در ایران را فراهم کنیم اما این کار تا برداشتن رسمی تحریمها ممکن نمیشود.»
سفیر بلژیک با تاکید بر این که کمپانیهای اروپایی علاقه دارند در فضای ساده و آسان کار کنند گفت: «تسهیل فضای کسبوکار نیز باید از طرف ایران انجام بگیرد تا ترس از فضای سنگین و پر از مقررات از ذهن فعالان اقتصادی اروپایی زدوده شود.» فرانسوا دله تاکید کرد که ایران برای جلب گردشگران اروپایی نیز باید تلاش بیشتری داشته باشد چرا که این گردشگران هستند که میتوانند بهترین سفیران ایران در اروپا باشد. او افزود: «هر گردشگری که از ایران به اروپا بازمیگردد میتواند با بیان مهماننوازی ایرانیان و آرامش و امنیت این کشور، شرایطی که طی سالهای گذشته شکل گرفته است را از بین ببرد.» او همچنین تاکید کرد که اقتصاد ایران باید رو به شفافیت بیشتر برود تا زمینه تحولات مثبت را فراهم کند.
سفیر بلژیک در انتهای سخنان خود خبر داد که یک هیات تجاری دو هفته دیگر از این کشور به ایران میآید تا با فعالان اقتصادی ایران گفتوگو و مذاکره داشته باشد.
از تجربه ما در گردشگری استفاده کنید
سفیر اسپانیا در ابتدای سخنان خود به تجربه خوب حضور یک هیات تجاری از این کشور در ایران در ماه گذشته میلادی اشاره کرد و سپس به زمینههای آماده همکاری بین دو کشور از جمله گردشگری اشاره کرد. «ادواردو لوپز بوسکت» با اشاره به رقم ۶۵ میلیون گردشگری که سالانه از اسپانیا بازدید میکنند گفت: «حدود ۱۱ درصد از تولید ناخالص داخلی ما از گردشگری تامین میشود و ما د راین زمینه تجربیات بسیار ارزندهای داریم.» بوسکت عنوان کرد که یکی از جاذبههای گردشگری اسپانیا قصر الحمرا است که یادگار و میراث تمدن اسلامی است. او گفت: «این محل یکی از دو مکان پربازدید در اسپانیاست و درآمد حاصل از بلیتفروشی در آن۳۰ میلیون یورو است.» سفیر اسپانیا که به گفته خودش هنوز استوارنامهاش را تقدیم رئیسجمهور ایران نکرده است، اعلام کرد که ۲۵ سال قبل نیز به عنوان رایزن بازرگانی در تهران حضور داشته است. او گفت: «وضعیت آب و هوایی ایران طی این ۲۵ سال بسیار تغییر کرده است. در حالی که در مناطقی چون نیاوران به دلیل برف زیاد در زمستان امکان تردد نبود اکنون برف بسیار کمتری میبارد.» ادواردو لوپز بوسکت با بیان این که کمبود آب و خشکسالی میتواند زمینه همکاری دیگری بین دو کشور باشد از تجربیات عملی و علمی اسپانیا در این حوزه گفت. او افزود: «اسپانیا میتواند در ایجاد بسترهای لازم توسعه با ایران همکاری داشته باشد.»
اعزام هیات عالیرتبه اقتصادی از مجارستان
سفیر مجارستان نیز از آمادگی بخش اقتصادی این کشور برای امضای موافقتنامههای همکاری در بخشهای مختلف اقتصادی و صنعتی با ایران خبر داد و گفت: «به زودی هیات عالیرتبهای از مجارستان برای مذاکره با بنگاههای بخش خصوصی به ایران خواهد آمد. آقای «یانوش گوواچ» انتقال تکنولوژی و سرمایهگذاریهای مشترک را جزو اولویتهای کاری بخش خصوصی مجارستان برای همکاری با شرکای خود در ایران عنوان کرد و افزود: «حضور هیاتهای اقتصادی از مجارستان در ایران قبلا نیز تجربه شده است و سال گذشته معاون مجلس مجارستان در راس یک هیات بلندپایه اقتصادی از بخش خصوصی این کشور به تهران آمد.» گوواچ افزود: «در آن سفر در ملاقات با فعالان اقتصادی در اتاق تهران مذاکرات خوبی صورت گرفت که میتواند پیش زمینه مناسبی برای همکاریهای آتی باشد.»
صدها شرکت فرانسوی خواهان همکاری با ایران هستند
همچنین رومان کراوال، رایزن بازرگانی سفارت فرانسه که به نیابت سفیر این کشور در جلسه حاضر شده بود، گفت: «من حدود ۱۰ سال پیش در ایران فعالیت اقتصادی داشتم اما پس از مدتی، مجبور شدم دفتر تجاری خود را تعطیل کنم و در حال حاضر اجازه یافتهام آن را بازگشایی کنم و این سرنوشت عجیبی است.» او ادامه داد: «سابقه مناسبات اقتصادی ایران و فرانسه به چندین دهه پیش باز میگردد و توسعه این مناسبات مورد توجه فرانسه بوده است.» کراوال افزود: «من صدها پیام از شرکتهای فرانسوی دریافت کردهام که خواهان بازگشت به ایران هستند.» رایزن بازرگانی سفارت فرانسه سپس به زمینههای همکاری ایران و فرانسه در بخش نفت، صنایع معدنی و فولاد و همچنین گردشگری اشاره کرد و گفت: «پس از لغو تحریمها، راههایی برای تامین مالی پروژههای مشترک فراهم میشود.»
همکاری ادامهدار اتاق تهران و سفارتخانههای اروپایی
در پایان نشست دوستانه سفرای منتخب اتحادیه اروپایی و هیات نمایندگان اتاق تهران، مسعود خوانساری روند نشست را مثبت و مفید ارزیابی کرد و با بیان اینکه هدف از این گردهمایی، طرح مسائل مربوط به سرمایهگذاری خارجی و تقویت ارتباط ها میان اتاق تهران و سفارتخانههای اروپایی بود، افزود: «مسائل طرح شده در این نشست از سوی سفرای منتخب اروپا از طریق اتاق تهران در اختیار مسولان و مقامات دولتی قرار خواهد گرفت.» وی گفت: «اتاق تهران این آمادگی را دارد که پذیرای دریافت مسائل و مشکلات مربوط به جذب و ورود سرمایهگذاران اروپایی و تحلیل و رفع آن باشد.»