نمایندگان بخش خصوصی در نشست هجدهم «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق بازرگانی تهران که با حضور معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس برگزار شد به بررسی راهکارهایی برای تقویت حضور بنگاههای کوچک و متوسط در بازار سرمایه و کمک به افزایش شفافیت در بنگاههای بخش خصوصی پرداختند.
ورود و پذیرش شرکتهای بخش خصوصی در بورس موضوعی است که از سوی اعضای کمیسیون «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق بازرگانی تهران در دستورکار برنامههای سال جاری این نهاد بخش خصوصی قرار گرفته است.
به اعتقاد مسوولان این کمیسیون، جهش ایجاد شده از ابتدای سال جاری در بازار سرمایه، فرصتی ایدهآل را پیش پای بنگاههای کوچکومتوسط قرار داده تا با رویکردی نظاممند که مبتنی بر اصلاح ساختارها و بهروزرسانی است، گام در بورس گذاشته و از امتیازهای آن که دستیابی به شفافیت و نیز تامین منابع بخشی از آن میتواند باشد، برخوردار شوند.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، این موضوع از بعد کاهش فساد و ساختارمند شدن شفافیت در بنگاهها، در هجدهمین نشست کمیسیون حمایت قضایی و مبارز با فساد اتاق تهران با حضور معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس به تفصیل پرداخته شد و الزامات و راهکارها برای حضور بنگاههای کوچکومتوسط در بازار سرمایه مورد نقد و بررسی قرار گرفت. فعالان اقتصادی عضو این کمیسیون در عین حال، با دعوت از مدیران بازار سرمایه، به دنبال آن هستند تا امکان ورود شرکتها به بورس را مورد سنجش قرار داده و راهکارها برای تقویت حضور بیشتر بنگاهها در این بازار را به اشتراک بگذارند.
در همین رابطه، حسن فروزانفرد، رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران، بررسی مطالعاتی ارتباط ورود بنگاهها به بازار سرمایه و کاهش فساد را مورد تاکید قرار داد که به گفته وی این مطالعه تحقیقی میتواند از سوی معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران در دستورکار قرار گیرد.
وی همچنین تصریح کرد که ورود شرکتهای کوچکومتوسط به بورس، منجر به آن میشود تا اندازه واقعی بنگاهها در ایران بهدست آید در حالی که این بازار میتواند نقش مهمی در برندسازی نیز ایفا کند.
به گفته این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، برند از جمله ابزارهایی است که نقش ویژهای در مبارزه با فساد و کاهش آن ایفا میکند چرا که با ورود برندها به بازار سرمایه، از سوی صاحبان سهام آن مورد حمایت نیز قرار میگیرد.
استفاده درست و بهینه از ظرفیت شخصیت حقوقی بنگاهها، امتیاز دیگری است که به اعتقاد فروزانفرد، در صورت ورود بنگاهها به بورس به دست میآید. به گفته وی، در حال حاضر عمده شرکتهای بخشخصوصی درک واقعی و درستی از هویت حقوقی خود ندارند حال آنکه بازار سرمایه میتواند در اصلاح ساختار بخشخصوصی در چارچوب شرکتداری، اثرگذار باشد.
رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران در بخش دیگری از سخنانش، به مخاطراتی که شرکتهای خانوادگی در ایران را تهدید میکند اشاره کرد و با بیان اینکه در حال حاضر صاحبان نسل سوم این بنگاهها، کمتر تمایلی به بنگاهداری نشان میدهند، افزود: امکان فروپاشی این بخش از کسبوکارها طی دستکم پنج سال آینده جدی است، به طوری که جابهجایی مدیریتها در شرکتهای سهامی خاص یا مسولیت محدود که عمدتا خانوادگی اداره میشود، نگرانکننده شده و با عدم تمایل نسلهای کنونی به اداره این بنگاهها به دلیل تنوع در دیدگاهها، اقتصاد ملی عملا با تهدید جدی مواجه شده است.
فروزانفرد در این رابطه، تغییر ساختار بنگاهها از سهامی خاص و مسولیت محدود به سهامی عام را راهکاری برای عبور از این بحران دانست که به گفته وی، از مجرای نهاد بورس قابل دستیابی است.
رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران در ادامه، از فرابورس به عنوان نهادی ارزشمند در بازار سرمایه یاد کرد که به گفته وی، این نهاد همچنان با انتظارات و مطالبات بخش خصوصی فاصله دارد.
عباس آرگون عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه این اتاق نیز در این جلسه، با بیان اینکه شناخت واقعی از بورس و ظرفیتهای آن هنوز ایجاد نشدهاست، برقراری دورههای آموزشی برای بنگاههای بخشخصوصی در این رابطه را مورد تاکید قرار داد.
وی همچنین پذیرش شرکتها در بورس را یکی از چالشهای پیش روی بنگاهها عنوان کرد و مدت زمان پذیرشها را طولانی و زمانبر دانست.
به گفته آرگون، حضور در بازار سرمایه، اعتبار بینالمللی را برای بنگاههای داخلی به همراه میآورد در حالی که شرکتهای بخشخصوصی میتوانند در این بازار اقدام به تامین مالی کنند.
تدوین شیوهنامه تغییر سهامی خاص به سهامی عام
معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس نیز در این نشست، خبر داد که از اول تیرماه امسال، هیات پذیرش از سازمان بورس به هر یک از بورسها منتقل خواهد شد و به این ترتیب، فرآیند پذیرش بنگاهها و بررسی درخواست عضویت آنان در بورس، تسهیل میشود.
رضا غلامعلیپور با بیان اینکه در حال حاضر تقاضا برای ورود به فرابورس رو به افزایش است، از اتاق بازرگانی خواست کمک کند تا شرکتهای کوچکومتوسط پیش از اعطای درخواست خود، ساختار شرکتی خود را تقویت و آماده پذیرش در بورس شوند.
وی با اشاره به اینکه بنگاههای کوچکومتوسط به هنگام درماندگی در کسبوکار و تامین مالی خود، رو به فرابورس میآورند در حالی که الزامات اولیه برای ورود به بازار سرمایه را ندارند، افزود: یک راهکار پیشنهادی این است که این شرکتها طی مشاوره با کارگزاریها و موسسات فعال در تامین سرمایه، آمادهسازی برای ورود به فرابورس را در دستورکار قرار دهند.
غلامعلیپور در بخش دیگری از سخنانش، به افزایش تقاضای پذیرش در فرابورس از سوی استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان اشاره کرد در خصوص ارزشگذاری این شرکتها، گفت: دستورالعمل ارزشگذاری دارایی نامشهود طی سال ۹۶ به تصویب رسید و بر مبنای آن، این فرآیند به معاونت علمی ریاستجمهوری تفویض شد.
معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس همچنین در خصوص فرآیند تبدیل سهامی خاص و مسولیت محدود به سهامی عام، به مصوبهای در این ارتباط اشاره کرد که به گفته وی اردیبهشت ماه امسال از سوی معاون حقوقی رئیسجمهور تنظیم شده و همچنین از سوی ادارهکل ثبت شرکتها نیز شیوهنامهای در این خصوص در حال تدوین است.
وی در بخش دیگری از سخنانش، با بیان اینکه طی سال گذشته، تقاضای شرکتهای بخشخصوصی برای ورود به فرابورس بسیار اندک بود، افزود: در حال حاضر و به دنبال جهش در بازار سرمایه، با انبوه درخواست از سوی شرکتهای ضعیف که کمترین شرایط پذیرش را دارا هستند، مواجه شدهایم که زمان زیادی از ما برای رسیدگی به پرونده آنها میگیرد و کمتر فرصت میکنیم به بررسی شرکتهای خوب بپردازیم.
غلامعلیپور سپس خبر داد که از اول تیرماه امسال، هیات پذیرش شرکتها از سازمان بورس و اوراق بهادار به سایر بورسها منتقل میشود تا روند رسیدگی به پروندههای درخواستی تسریع و تسیهل شود.