شانزدهمین نشست کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تهران با تمرکز بر بررسی تولید و صادرات محصولات و فرآوردههای باغی کشور با حضور معاون باغبانی و مدیرکل دفتر توسعه صادرات وزارت جهاد، نمایندگان انجمنها و اتحادیههای صنایع غذایی برگزار شد.
در این جلسه مسائلی چون تامین مواد اولیه تولید و حمل و نقل محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به عنوان چالشهای اصلی تولید و صادرات محصولات باغی مورد بحث قرار گرفت.
موافقت اولیه معاون اول با معافیت ارزی صادرات محصولات کشاورزی
در آغاز این نشست کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران به برخی مسایل مهم حوزه کشاورزی و صنایع غذایی کشور اشاره کرد و گفت: با توجه به پیگیریهای کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران و کانون انجمنهای صنایع غذایی در ارتباط با معافیت محصولات کشاورزی از لزوم بازگرداندن ارز حاصل از صادرات، این موضوع در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار گرفته و موافقت اولیه معاون اول رئیسجمهور توسط رئیس این کمیسیون اعلام شده است که میتواند تاثیر مثبتی در توسعه صادرات محصولات کشاورزی به دنبال داشته باشد.
رشد ۲۶ درصدی صادرات محصولات و فرآوردههای باغی
در ادامه این جلسه گزارش کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در ارتباط با آمار تولید و صادرات محصولات و فرآوردههای باغی در کشور توسط کارشناس کمیسیون قرائت شد. مطابق این گزارش سطح زیرکشت محصولات باغی کشور از ۲ میلیون و ۳۵۲ هزار هکتار در سال ۱۳۸۷ به ۲ میلیون و ۸۶۶ هزار هکتار در سال ۱۳۹۵ رسیده است. همچنین سطح بارور طی این دوره بیش از ۵۸۹ هزار هکتار افزایش و سطح غیربارور حدود ۷۵ هزار هکتار کاهش یافته است.
طبق این گزارش تولیدات باغی با روند صعودی از ۱۲ میلیون و ۴۹۲ هزار تن در سال ۱۳۸۷ به ۲۱ میلیون و ۲۱ هزار تن در سال ۱۳۹۵ رسیده است. همچنین میزان صادرات محصولات و فرآوردههای باغی در سال ۱۳۹۶ در مجموع یک میلیون و ۵۴۹ هزار تن به ارزش تقریبی ۲ میلیارد و ۸۲۱ میلیون دلار اعلام شد که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲۶ درصد به لحاظ وزنی و ۴.۵ درصد به لحاظ ارزشی افزایش یافته است. عمده محصولات باغی صادراتی سال گذشته به ترتیب پسته با یک میلیارد و ۱۷۵ میلیون دلار، زعفران ۳۲۵ میلیون دلار، سیب ۲۵۶ میلیون دلار، خرما ۲۵۰ میلیون دلار و کشمش ۱۵۳ میلیون دلار بوده است. همچنین آبمیوه و کنستانتره با صادراتی حدود ۱۳۸ میلیون دلار و ژله و مربا با صادراتی به ارزش ۸۲ میلیون دلار از اقلام عمده صادراتی این گروه در سال ۹۶ بوده اند.
پیشبینی کاهش تولید میوههای هستهدار
در ادامه این جلسه مشاور معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، به ارائه برنامههای وزارت جهاد کشاورزی در ارتباط با محصولات و فرآوردههای باغی کشور پرداخت و گفت: با توجه به خسارات ناشی از سرمازدگی در ابتدای سال جاری، پیشبینی میشود تولید محصولات باغی در سال ۹۷ به ۲۱ میلیون و ۲۸۰ هزار تن برسد که کاهش آن عمدتاً مربوط به میوههای هستهدار، دانهریز و خشک است.
حبیب رادفر تولید میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری، گیاهان دارویی و قارچ را در سال ۹۷ نسبت به سال گذشته افزایشی پیشبینی کرد که تا حدی کاهش در تولید میوههای سردسیری را جبران خواهد کرد.
او همچنین به خط اعتباری شش هزار میلیارد ریالی صندوق توسعه ملی برای تامین سرمایه در گردش بازرگانان محصولات باغی اشاره کرد که برای محصولات پسته، سیب، کشمش، زعفران، کیوی و پرتقال با کمک بخش خصوصی دریافت شده است.
تقدیر از عملکرد معاونان امور باغبانی و زراعت وزارت جهاد
کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهرانف در بخش دوم سخنان خود دستاوردهای وزارت جهاد کشاورزی در حوزههای باغبانی و زراعت را مدیون مدیریت صحیح محمدعلی طهماسبی، معاون امور باغبانی و عباس کشاورز، معاون امور زارعت وزارت جهاد کشاورزی، با هدایت و رهبری وزیر جهاد کشاورزی، توصیف و از ارتباط بسیار خوب این دو معاونت با تشکلها و بخش خصوصی فعال در راستای حل بهتر مشکلات این حوزه تقدیر کرد.
تامین مواد اولیه صنایع آبمیوه را با چالش روبرو کرده است
در ادامه این نشست دبیر انجمن صنایع تولید و صادرکنندگان کنستانتره و آبمیوه ایران با انتقاد از مشکلات ایجاد شده برای تامین مواد اولیه صنایع آبمیوه و کنستانتره کشور، گفت: تامین پالپ پرتقال اخیراً به یکی از چالشهای صنعت تبدیل شده چراکه این محصول در داخل کشور بسیار محدود تولید میشود.
داود آبادی روند افزایش تولید میوه در کشور را بسیار رضایتبخش توصیف اما عنوان کرد که عمده این محصولات به علت دارا نبودن خصوصیات مورد نیاز صنایع تبدیلی نمیتوانند به عنوان ماده اولیه در صنعت آبمیوه و کنستانتره مورد استفاده قرار گیرند. او افزود: به عنوان نمونه تولید پرتقالهای مورد استفاده در صنعت آبمیوه در کشور محدود شده است و پرتقالهای تامسون که بخش اعظم تولید پرتقال کشور را تشکیل میدهند، برای استفاده در این صنعت مناسب نیستند.
دبیر انجمن صنایع تولید و صادرکنندگان کنستانتره و آبمیوه ایران جلوگیری از تامین نهادههای مورد نیاز تولید آبمیوه کشور را عامل گسترش آبمیوههای خارجی و قاچاق در بازار کشور دانست و نسبت به تعطیلی واحدهای بیشتری از صنایع تبدیلی در دورههای آتی هشدار داد.
دستانداز بزرگ صادرات قارچ ایران
رئیس هیات مدیره انجمن پروشدهندگان قارچ خوراکی ایران نیز در سخنانی تولید متوسط قارچ کشور را به طور سالانه ۱۵۰ هزار تن عنوان کرد که حدود ۳۰ هزار تن آن مازاد بر نیاز داخلی است که میتواند با توجه به نیاز بالای کشور روسیه به خرید قارچ به این کشور صادر شود اما محدودیتهای موجود در حملونقل و عدم کفایت کانتینرهای یخچالدار روند صادرات را بسیار کند کرده است.
علی صدیقپناه حضور دلالان در بازار این محصول را از چالشهای مهم این صنعت عنوان کرد که بر قیمتگذاری این محصول در سازمان میادین تاثیرگذار است و خواستار حضور نمایندگان صنعت در سازمان میادین جهت تعیین قیمت تمام شده و سود شد.
پیشنهاد خرید کانتینر با کمک صندوق توسعه ملی
مدیرکل دفتر توسعه صادرات وزارت جهاد کشاورزی از ایجاد سامانهای تحت عنوان سماک برای مبادلات ارزی محصولات کشاورزی خبر داد که تجار این حوزه میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را با واردکنندگان تبادل کنند.
شاهرخ شجری همچنین به ظرفیت ۱۵۰ هزار تنی کانتینرهای یخچالدار موجود در کشور به نسبت صادرات ۶ میلیون تنی محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: تامین کانتینرهای یخچالدار با استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی کمک زیادی به روند توسعه صادرات این محصولات خواهد کرد و شایسته است که این پیشنهاد مورد توجه و پیگیری قرار گیرد.