رییس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران با اشاره به اینکه تصمیمات اشتباه در اقتصاد کلان کشور، زمینه فساد را فراهم میکند، گفت: سامانهها در صورتی که با یکپارچگی و نظارت همراه نباشند، خود عاملی برای ایجاد فساد خواهد شد.
حسن فروزانفرد در گفتگو با خبرنگار اکسپورتنا با اشاره به فساد توزیع شده در اقتصاد ایران با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: از همان روزهای اول مطرح شدن ارز ۴۲۰۰ تومانی، بارها از راه اتاق بازرگانی در قالبهای مختلف به دولت تذکر دادیم که این تفاوت چشمیگیر قیمت ارز با بازار آزاد، فسادخیز است.
وی با بیان اینکه قسمتی از منابع ارزی کشور به واسطه موضوعات فساد از بین خواهد رفت، افزود: نکته دیگری که در این میان باید به آن توجه شود، این است که چطور می توان از یک کارمند، کارشناس یا مدیر که با درآمد سالیانه پایین فعالیت می کند، توقع داشت یک بار در زندگی خطا نکند. اینکه این خطا چقدر می تواند زندگی وی را تحت تاثیر قرار دهد، عاملی تاثیرگذار در تصمیمگیری است.
رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران تصریح کرد: با توجه به این شرایط عملاً هر چند وقت یک بار به واسطه تصمیمات اشتباه، بخشی از بدنه کارمندی، کارشناسی و مدیریتی خود ر ا در معرض خطر قرار می دهیم.
وی با اشاره به اینکه افرادی که تاکنون خطا نکرده اند، لزوما بهترین افراد نیستند؛ بلکه در معرض چنین خطایی قرار نگرفته اند، عنوان کرد: موضوع اصلی این است که باید زمینههای ایجاد فساد به گونهای کنترل شود که هر چند وقت یکبار تعدادی از نفرات را قربانی فساد نکنیم.
به گفته فروزانفرد، این نکته خوب است که تلاش میشود تا با افرادی که از منافع عمومی به نفع خود بهره برده اند، برخورد شود؛ اما موضوع خطرناک زمینه ای است که شرایط خطا را برای این افراد فراهم کرده و آنها را در معرض چنین اتفاقی قرار داده است.
وی تاکید کرد: باید دقت کرد که سیاستهای اقتصادی و تصمیمات در قالب اقتصاد کلان آثار فراوانی در حوزه های مختلف دارد و یکی از این آثار نیز ایجاد زمینه فساد و آسیبی است که وارد آن می شوند، است؛ پس با چنین شرایطی افراد با سابقه و توانمند آسیب دیده و کشور از داشتن انها بی بهره خواهد شد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران درباره فساد پنهان با اشاره به اینکه افراد شناسایی شده در راستای فساد تنها تعداد محدودی از این افراد بوده و چندین برابر آن قابل روئیت نیست، گفت: افراد شناسایی شده، کسانی هستند که رعایت ها و دقتهای لازم را نکرده و یا تعاملاتی که باید، رخ نداده است؛ پس اعمال آنها شفاف شده و بروز پیدا کرده است.
وی ادامه داد: در واقع هماهنگی هایی که میان افراد و گروههای مختلف وجود دارد و تقسیم مناسب منافع در میان گروههای مختلف، معمولاً اجازه یافتن چنین فسادهایی را نمی دهد. زمانی که یک تیم با یکدیگر وارد رفتارهای فساد اداری میشوند، کمتر آسیب دیده و احتمال کشف آنها کاهش مییابد؛ چراکه به موضوع و شرایط اشراف کامل دارند و سعی میکنند در تعامل با یکدیگر در مسیر حرکت کنند که با مشکل مواجه نشوند.
فروزانفرد درباره طراحی سامانهها و تاثیر آنها در فساد نیز گفت: در صورتی که سامانهها از یکپارچگی لازم برخوردار باشند می توانند زمینه های فساد را کاهش دهند اما امروز سامانه ها خود عامل فساد هستند؛ چراکه مفهومی دردر به کارگیری آن وجود که دسترسی گسترده را در کنار یکپارچگی قرار می دهد.
وی ادامه داد: در این شرایط هر سازمان و مجموعهای برای خود سامانه خاصی طراحی کرده است که به هیچ جای دیگر مرتبط نیست و این روند یک رانت جدید ایجاد می کند.
رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران توضیح داد: بارها درباره سامانه مربوط به ثبت سفارش و اختصاصا ارز از سامانههایی شنیده شده که در هر دستگاه بوجود آمده و علاوه بر اینکه هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند در دسترس متقاضیان نیز قرار ندارند و کسی جز ادمین های سامانه نمی تواند بر آنها نظارت داشته باشد.
وی ضمن تاکید بر اینکه فساد در این نوع سامانههای بسیار راحت تر است، عنوان کرد: بارها در طول دوره تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی شنیدهایم که از سامانههای مختلف جابهجایی هایی صورت گرفته است.
به گفته فروزان فرد، سامانه ها موقعیتهای ارزشمندی هستند در صورتی که با یکدیگر پیوسته بوده و تک ادمین بایند و با ادمینهای خاص در سازمانهای خاص نباشد و نظارت بر آنها صورت گیرد.
وی تاکید کرد: فناوری اطلاعات می تواند یک راه حل برای کم کردن خطاها و فشارهای انسانی باشد به شرط یکپارچگی و نظارت عمومی بر آنها و در غیر این صورت مشکلات و فساد در آنها نیز رخ داده و عاملی برای ایجاد فساد خواهند شد.
گفتگو از: نیلوفر جمالی